För att få ett energisnålt hus måste man se till att det har ett välisolerat och lufttätt skal. Finns det läckor i skalet, ja då eldar du – bokstavligen – för kråkorna. Dessutom ökar risken för fuktskador genom s k konvektion.
• Vid en täthetsprovning trycksätter vi byggnaden med hjälp av fläktar och en s k blower door. Vi mäter hur mycket byggnaden läcker. • Termografering görs med en värmekamera som snabbt och exakt berättar var läckagen i husets skal finns.
Med denna information till hands kan du täta och isolera på ett planerat och ekonomiskt sätt. Många väljer dessutom att täthetsprova och termografera i samband med större renoveringar. Det är ett enkelt och bra sätt att kontrollera kvaliteten på utfört arbete.
Det är en fördel att låta göra täthetsprovningen och termograferingen samtidigt – möjligheterna att hitta de läckor man söker blir betydligt större. Med enbart termografering hittar man främst eventuella köldbryggor, d v s konstruktionsdetaljer som kan leda kyla från utsidan till den varma insidan.
Täthetsprovning och termografering används idag vid bl a – energideklarationer – energibesiktningar – ombyggnationer – nybyggnationer – renoveringar, för att spara energi och förbättra mekanisk ventilation